Alle projecten met Ton Hooijmaijers worden uitvoerig onderzocht [met video's]
11 jul 2011 22:04 | laatste update: 12 jul 2011 13:09
Hooijmaijers-Ton3
Fotoserie (3)
HAARLEM De provincie Noord-Holland laat alle projecten waarbij gedeputeerde Ton Hooijmaijers tussen 2005 en 2009 bij betrokken is geweest uitvoerig onderzoeken. Commissaris van de koningin Johan Remkes kondigde deze operatie 'Schoon Schip' aan tijdens een vergadering van Provinciale Staten.

Aanleiding voor het onderzoek is de ontwikkeling van het bedrijventerrein Distriport in de gemeente Koggenland, waarover Hooijmaijers in 2007 geheime afspraken heeft gemaakt. Remkes zei maandagavond niet uit te sluiten dat er nog meer onregelmatigheden opduiken. Hij hekelde de bestuursstijl van ex-gedeputeerde Hooijmaijers en noemde die ontoelaatbaar. "Het was een tijd dat sommige bestuurders te los aan de teugel liepen.''

Hooijmaijers is al ruim een jaar verdachte in een fraudeonderzoek door de rijksrecherche. De provincie deed al eerder globaal onderzoek naar twee grote projecten waar de VVD-gedeputeerde bij betrokken was, maar dat leverde geen onregelmatigheden op. Hooijmaijers tekende in 2007 een geheime overeenkomst met de projectontwikkelaar van Distriport over wat er met de winst uit de grondverkoop zou worden gedaan. Dat gebeurde in het bijzijn van zijn CDA-collega Jaap Bond, die tijdens de vergadering veel kritiek over zich heen kreeg van vooral de oppositiepartijen PVV en SP. Bond zei dat hij destijds niet twijfelde aan de betrouwbaarheid van Hooijmaijers en dat hij daarom niet had bekeken welke stukken Hooijmaijers eigenlijk tekende.

Sideletter

Gedeputeerde Bond werd pas oktober vorig jaar op de hoogte gesteld van deze zogenoemde sideletter, maar verzuimde dit daarna aan Provinciale Staten te melden. De CDA'er gaf toe dat hij dat wel had moeten doen. "Ik bied daarvoor mijn excuses aan.'' De oppositie vond die knieval van de CDA'er niet genoeg en diende meerdere moties van wantrouwen, afkeuring en treurnis aan. De coalitiepartijen VVD, PvdA, D66 en CDA vonden dat de gedeputeerde 'een goed verhaal' had en steunden de moties daarom niet.

Lees ook: Twitterruis uit het Provinciehuis: over hoe Jaap Bond de motie van wantrouwen overleefde

Verklaring van gedeputeerde Jaap Bond in de vergadering over Distriport
Reactie van PvdA-fractievoorzitter Xander den Uyl op het onderzoek naar Distriport
Jouw foto bij dit bericht?
Heb je een goede foto gemaakt die hoort bij dit bericht? Stuur 'm naar ons toe en wellicht wordt jouw foto aan dit artikel toegevoegd.
Nu mijn foto uploaden

Reacties (0)

Log in om een reactie achter te laten. Nog geen account, Registreer hier