Gevangenissen in Noord-Holland sluiten
22 mrt 2013 07:14 | laatste update: 22 mrt 2013 19:04
HHW-Toorenburgh-gevangenis2
AMSTERDAM De gevangenissen in Amsterdam (Bijlmerbajes), Haarlem en Heerhugowaard gaan op termijn dicht. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, aldus de gemeente Heerhugowaard.

In Heerhugowaard sluiten alledrie de inrichtingen. Westlinge sluit in 2014 de deuren, Amerswiel en Zuyderbos in 2017, meldt de gemeente. In deze regio gaan door de sluitingen ruim 400 voltijdsbanen verloren. De gevangenis in Hoorn blijft wel open.

In Zaanstad wordt een nieuwe gevangenis gebouwd. Burgemeester Ter Heegde van Heerhugowaard laat al weten te hopen dat een deel van het personeel uit Heerhugowaard in Zaanstad aan de slag kan.

Overzicht van gevangenissen in Noord-Holland

Tijdsplan:

2014: Negen locaties, waaronder: Heerhugowaard Westlinge en Amsterdam Havenstraat.
2016: Zes locaties, waaronder: Amsterdam Over-Amstel (alias de Bijlmerbajes) en Amsterdam Tafelbergweg.
2017: Vier locaties, waaronder: Zuyderbos en Amerswiel in Heerhugowaard.

Bezuinigingen
Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie heeft ingezet op zeker 340 miljoen euro aan bezuinigingen op het Nederlandse gevangeniswezen. Ruim 3700 gevangenismedewerkers moeten op zoek naar ander werk.

Nadere details volgen nog, maar gevangenen zouden voortaan een bijdrage gaan betalen voor hun gevangenschap. Ook moeten ze vaker een cel delen met een andere gedetineerde. Daarnaast zullen gevangenen sneller vrijkomen en een enkelband omkrijgen. Veroordeelden die al verplicht een enkelband dragen, moeten van Teeven verplicht aan het werk.

Verslaggever Marjorie Noë vanuit Heerhugowaard waar de gevangenis ook dicht gaat

De gevangenis in Zwaag blijft wel open. Burgemeester Onno van Veldhuizen van de gemeente Hoorn

Jouw foto bij dit bericht?
Heb je een goede foto gemaakt die hoort bij dit bericht? Stuur 'm naar ons toe en wellicht wordt jouw foto aan dit artikel toegevoegd.
Nu mijn foto uploaden

Reacties (0)

Log in om een reactie achter te laten. Nog geen account, Registreer hier